Wat zijn de voor- en nadelen van thuiswerken? Welke uitrusting heb je nodig? En andere nuttige weetjes.

Onze tips voor jouw thuiskantoor

Waarom vertrouwen op het advies van DURABLE?

 • Reeds voor COVID-19 was de vraag naar thuiswerkuitrusting aan een opmars bezig
 • Als werkplekexpert heeft DURABLE zijn assortiment doorheen de jaren behoorlijk uitgebreid met zowel traditionele als digitale oplossingen
 • Op basis van onze research, trendopvolging en productontwikkeling bieden we jou graag gedetailleerde informatie over het correct inrichten van jouw persoonlijke werkplek

  Wat zijn de voor- en nadelen van thuiswerken?

  Ben je werknemer en mag je van je werkgever enkele dagen van thuis werken? Ben je freelancer of zelfstandig en werk je voornamelijk van thuis uit? 

  In beide gevallen zal je thuis een eigen werkplek willen inrichten, zodat je in alle rust jouw werk kan uitvoeren.

  Deze nieuwe manier van werken biedt een aantal voordelen, maar uiteraard komen er ook een aantal nadelen bij kijken. Wij zetten deze even voor jou op een rij en bieden enkele eenvoudige tips zodat je thuis zelfs efficiënter kan werken dan op kantoor.

  Voordelen van thuiswerken:
  • Geen woon-werkverkeer
  • Betere concentratie dan in (open) kantoren
  • Flexibeler evenwicht tussen werk en privé

  Nadelen van thuiswerken:

  • Geen duidelijke scheiding tussen werk en vrije tijd
  • Mogelijke afleiding door gezinsleden
  • Gebrek aan directe communicatie met collega's


  Zorg voor een degelijke uitrusting: organiseer en werk ergonomisch

  Thuiskantoren zijn er in vele soorten en maten - van een klein hoekje in een leefruimte tot een afgesloten aparte werkkamer. Je kan werken aan de tafel in je keuken of woonkamer, maar indien het mogelijk is raden we sterk aan om werk en vrije tijd duidelijk van elkaar te scheiden. Het komt je welzijn en concentratie helemaal ten goede, zeker als die aparte werkplek ook nog eens ergonomisch is ingericht. Hoe doe je dat?

  • Technologie: zorg voor een stabiele telefoon- en internetverbinding en installeer de nodige communicatie- en projectmanagementtools om verbonden te blijven met je collega's.

  • Omgevingsfactoren zoals licht, temperatuur en lawaai kunnen werkactiviteiten sterk beïnvloeden. Optimaliseer je werkruimte zo veel mogelijk, bijvoorbeeld door het installeren van een degelijke bureaulamp.

  • Rust je bureau uit met functionele producten die geschikt zijn voor kleine werkruimtes. DURABLE biedt uitgebreide mogelijkheden om bijvoorbeeld een clean desk-principe toe te passen. Ontdek onze producten voor jouw thuiswerkplek:

  FAQ over telewerken - Onze antwoorden voor de organisatie van jouw thuiswerkdag(en)


  Wat is de beste manier om de dag te beginnen?

  Een regelmatige ochtendroutine: begin elke werkdag op ongeveer hetzelfde tijdstip (plus of min 15 minuten). Dat helpt jezelf om een ritme aan te houden én jouw team kan is zo vertrouwd met jouw beschikbaarheid.

  Hoe blijf ik geconcentreerd als ik thuis werkt?

  Zorg voor frisse lucht en beweging: start de dag met een korte wandeling of fietstocht. Zo krijg je voldoende energie en vitamines binnen om je de komende uren te kunnen concentreren. 

  Heb ik recht op een lunchpauze als ik thuis werk?

  We weten dat het belangrijk is om af en toe een pauzemoment in te lassen, maar door stress en volle agenda's vergeten we dit vaak. Neem bewust de tijd voor een pauze en probeer dit op jouw gebruikelijke tijdstippen te doen zoals je op kantoor werkt. Het is belangrijk dat je voor jouw pauze naar een andere ruimte gaat en je telefoon niet meeneemt. Laat je team weten dat je een pauze hebt en niet beschikbaar bent voor de duur van de pauze. Je kan jouw gesprekken eventueel doorschakelen naar een collega die geen pauze heeft. Lunchpauzes zijn ook een goed moment om even een frisse neus te halen.

  Hoe zorg ik voor voldoende beweging als ik vanuit huis werkt?

  Sta op en beweeg vaak: zelfs als je verdiept bent in het werk blijft dit een belangrijke opdracht. Streef naar ongeveer 5 minuten per uur. Je kan telefoongesprekken beschouwen als een gelegenheid om door jouw huis te lopen. Je kan ook regelmatig bepaalde stretchoefeningen doen, er bestaan verschillende apps die je daarbij kunnen helpen. Vergeet daarbij niet te hydrateren, haal een warm of koud drankje uit de keuken (zo heb je ineens weer wat extra beweging).

  Hoe richt ik een ergonomische werkplek in?

  Er is meer nodig dan een laptop om een thuiskantoor te installeren: idealiter neem je een monitor van kantoor mee en beschik je over een goede bureaustoel. Als werkplekexpert hebben we uiteraard verschillende richtlijnen uitgeschreven die je helpen bij de inrichting van een ergonomische werkplek. Lees ergonomie op de werkplek en verhoog je welzijn.

  Wat is de beste plaats om mijn thuiskantoor in te richten?

  Zoek een comfortabele plek aan een tafel of bureau en gebruik een stoel met rugleuning. Als je geen ergonomische bureaustoel ter beschikking hebt, zorg er dan voor dat je altijd rechtop zit in een comfortabele 90-90-90 houding. Werk absoluut niet vanuit bed of op de bank. Het eerste half uur lijkt dat misschien heel comfortabel, maar op de lange duur is het belastend voor je rug en beïnvloedt het jouw motivatie negatief. 

  Hoe blijf ik in contact met mijn collega's?

  Los problemen telefonisch op: er zijn een aantal zaken die je normaal gesproken gewoon persoonlijk met je collega's of medewerkers zou bespreken. Schrijf er geen e-mails over, maar bel de persoon op of organiseer een videoconferentie. Zo vermijd je misverstanden en hou je het onmisbare persoonlijke contact tussen collega's in stand. Opgelet: overdrijf niet in het bellen, zodat je geen stalk-imago krijgt bij je collega's.

  Hoe sluit ik af na het werk?

  Ondervind je problemen om aan het eind van de werkdag uit 'werkmodus' te komen als je thuiswerkt? Ontwikkel dan een avondroutine (zoals je ook een ochtendroutine hebt). Stel een vast tijdstip op waarop je klaar wil zijn met jouw werk. Zet je computer uit en sluit de deur van je kantoor, als je er een hebt. Na het werk biedt er zich opnieuw een goed moment aan om wat frisse lucht te happen. Sporten kan je helpen om je hoofd leeg te maken en je stressniveau te verlagen.

  Hoe kan ik effectief telewerken als mijn gezin aanwezig is?


  Stel duidelijke regels op als je tijdens de werkuren niet alleen thuis bent, zodat je ongestoord kan werken. Een gesloten deur kan bijvoorbeeld 'Niet storen' betekenen. Hoe je je regels invult hangt natuurlijk af van situatie tot situatie en bepaal je dus zelf.

  Hoe kan ik voldoen aan de GDPR-gegevensbescherming bij thuiswerken?

  De privacywetgeving is nog steeds van toepassing als je thuis werkt. Laat thuis geen documenten openlijk rondslingeren en sluit jouw computer af wanneer je jouw werkplek verlaat. Voer geen vertrouwelijke gesprekken in het bijzijn van jouw gezin of de mensen met wie je samenwoont.

  Wat is de beste manier om thuis te werken?

  Ga op zoek naar je eigen routine, zowel voor 's ochtends, overdag, als 's avonds. Sommige mensen vinden het belangrijk om zich elke ochtend op te maken alsof ze naar hun werk pendelen, zodat ze het gevoel hebben dat ze naar hun werk gaan in plaats van thuis te zitten. Anderen geven de voorkeur aan een comfortabele outfit. Sommigen vinden het makkelijker om afleidingen te negeren dan anderen. Overleg ook eens met je collega's en vraag hoe zij het aanpakken, maar uiteindelijk moet elkeen zijn eigen weg vinden. Stel voor jezelf de regels op die je nodig denkt te hebben en probeer je daaraan te houden.