Ergonomie op het thuiskantoor

Heb jij je kantoor aan huis al ingericht?

Thuiskantoor gids: uitrusting & nuttige tips

 • Vraag en aanbod van thuiskantoorapparatuur zijn in de loop der jaren gestaag toegenomen
 • Het coronavirus en de daarmee gepaard gaande sociale afstandsmaatregelen versnellen de trend
 • Welke structuren kunnen u helpen efficiënt vanuit huis te werken?

  Hoe succesvol van thuis uit werken?

  Voor veel werknemers en freelancers zijn hun eigen vier muren nu hun werkplek, of dat nu al standaard is of nieuw door de nieuwste maatregelen om de verspreiding van de pandemie tegen te gaan. Als je een paar regels volgt, kun je thuis zelfs efficiënter zijn dan op het werk - lees hier hoe!

  Voordelen van thuiswerken:
  • Geen woon-werkverkeer
  • Betere concentratie dan in (open) kantoren
  • Flexibeler evenwicht tussen werk en privé

  Nadelen van thuiswerken:

  • Geen duidelijke scheiding tussen werk en vrije tijd
  • Mogelijke afleiding door gezinsleden
  • Gebrek aan directe coördinatie met collega's


  Een thuiskantoor opzetten - de uitrusting is de sleutel

  Thuiskantoren zijn er in vele soorten en maten - van een klein hoekje tot een hele aparte ruimte om te werken. Je kan zelfs werken aan de tafel in je keuken of woonkamer, maar het is beter om werk en vrije tijd duidelijk van elkaar te scheiden. Het is dus zinvol om een speciale werkruimte te hebben, een die zo mogelijk aan de ergonomische eisen voldoet.
  • Technologie: Natuurlijk kan je niet op afstand werken zonder telefoon en internettoegang. Verschillende communicatie- en projectmanagementtools zijn ook nuttig.
  • Omgevingsinvloeden: Licht, temperatuur en geluidsniveaus zijn ook belangrijke factoren als het gaat om productief werken. Met name de lichtomstandigheden voldoen niet aan de minimumnormen. Daarom kan een goede bureaulamp helpen uw gezichtsvermogen en welzijn te beschermen.
  • Bureau: (Multi-)functionele producten zijn vooral gewild voor kleine werkruimtes. Het clean desk-principe volgen is ook een goede manier om mentaal helder te blijven. Slimme producten kunnen daarbij helpen:

  Gids voor thuiskantoren - Tips voor jouw organisatie


  Wat is de beste manier om de dag te beginnen?

  Regelmatige ochtendroutine: Begin elke werkdag op ongeveer hetzelfde tijdstip (plus of min 15 minuten). Dat helpt je een ritme aan te houden en jouw team kan wennen aan uw beschikbaarheid.

  Hoe blijf ik geconcentreerd als ik thuis werkt?

  Frisse lucht en beweging: Zorg voor wat frisse lucht voordat je aan het werk gaat. Een blokje om lopen of een snelle fietstocht zijn allemaal goede manieren om te beginnen en helpen je om je de hele dag te concentreren.

  Heb ik recht op een lunchpauze als ik thuis werk?

  Lunchpauzes: Natuurlijk weten we allemaal dat we een lunchpauze moeten nemen. Maar door de stress vergeten we dit vaak. Neem bewust de tijd voor een pauze en probeer dit op jouw gebruikelijke tijd te doen als je op kantoor werkt. Het is belangrijk dat je voor jouw pauze naar een andere ruimte gaat en je telefoon niet meeneemt. Laat je team weten dat je een pauze hebt en niet beschikbaar bent voor de duur van de pauze. Je kan jouw gesprekken ook doorschakelen naar een collega die geen pauze heeft. Lunchpauzes zijn ook een goed moment om even een frisse neus te halen.

  Hoe zorg ik voor voldoende beweging als ik vanuit huis werkt?

  Sta op en beweeg vaak: Zelfs als je verdiept bent in uw werk, is het belangrijk om regelmatig op te staan en te bewegen. Streef naar ongeveer 5 minuten per uur. Je kan telefoongesprekken beschouwen als een gelegenheid om door jouw appartement te lopen. Vergeet niet te hydrateren; pak regelmatig een warm of koud drankje uit de keuken.

  Hoe richt ik een ergonomische werkplek in?

  Er is meer nodig dan een laptop om een thuiskantoor te installeren: Idealiter neem je een monitor van kantoor mee en zet je die thuis neer. Dat vermindert niet alleen de belasting van jouw nek en rug, maar je kan ook efficiënter werken.

  Wat is de beste plaats om mijn thuiskantoor in te richten?

  Zoek een comfortabele plek: Ergonomische stoelen zijn ideaal, maar weinigen van ons hebben thuis bureaustoelen. Gebruik een stoel met rugleuning en probeer altijd rechtop en in een comfortabele houding aan tafel te zitten. Werk a.u.b. niet vanuit bed. Het eerste half uur lijkt het misschien heel comfortabel, maar op de lange duur is het belastend voor uw rug en uw motivatie is erdoor weg. 

  Hoe blijf ik in contact met mijn collega's?

  Los problemen telefonisch op: Er zijn een aantal zaken die je normaal gesproken gewoon persoonlijk met je collega's of medewerkers zou bespreken. Schrijf er geen e-mails over; bel de persoon op of organiseer een videoconferentie. Zo vermijd je gemakkelijker misverstanden en hou je het onmisbare persoonlijke contact tussen collega's in stand.    

  Hoe sluit ik af na het werk?

  Ontwikkel een avondroutine: Velen hebben problemen om aan het eind van de dag uit de 'werkmodus' te komen als ze thuiswerken. Het ontwikkelen van een avondroutine kan dit helpen oplossen. Het is belangrijk dat je een tijdstip vaststelt waarop je klaar wil zijn met jouw werk. Zet je computer uit en sluit de deur van je kantoor, als je er een hebt. Na het werk is een ander goed moment om wat frisse lucht te happen. U kunt ontspannen op je balkon of een wandeling maken. Sporten kan je ook helpen je hoofd leeg te maken en je stressniveau te verlagen.

  Hoe kan ik effectief vanuit huis werken als mijn gezin aanwezig is?


  Stel regels op: De meeste mensen zijn tijdens hun werkuren niet alleen thuis. Daarom helpt het om met je gezin of de mensen met wie je samenwoont een aantal regels af te spreken, zodat je ongestoord kan werken. Een gesloten deur kan bijvoorbeeld 'Niet storen' betekenen.

  Hoe kan ik voldoen aan gegevensbescherming bij thuiswerken?

  De privacywetgeving is nog steeds van toepassing bij thuiswerken: Uiteraard gelden voor jou dezelfde wetten inzake gegevensprivacy wanneer je thuis en op kantoor werkt. Laat thuis geen documenten openlijk rondslingeren en sluit jouw computer af wanneer je jouw werkplek verlaat. Je mag geen vertrouwelijke gesprekken voeren in het bijzijn van jouw gezin of de mensen met wie je samenwoont.

  Wat is de beste manier om thuis te werken?

  Ga op zoek naar je eigen routine: Sommige mensen vinden het belangrijk om zich elke ochtend op te maken alsof ze naar hun werk pendelen, zodat ze het gevoel hebben dat ze naar hun werk gaan in plaats van thuis te zitten. Anderen geven de voorkeur aan een comfortabele outfit. Sommigen vinden het makkelijker om afleidingen te negeren dan anderen. Je zou met je collega's kunnen praten om te horen hoe zij met de situatie omgaan. Maar iedereen moet zijn eigen weg vinden; een situatie waar hij zich het prettigst bij voelt. Stel voor jezelf de regels op die je nodig denkt te hebben en probeer je daaraan te houden. Als je persoonlijke communicatie met jouw collega's mist, organiseer dan een videogesprek tijdens de koffiepauze, om met hen over verschillende dingen te praten, net zoals je op het werk zou doen.