Ergonomie op de werkplek

Jouw welzijn op het werk omvat meer dan enkel en alleen een aangename werksfeer.
• Rug- en nekpijn zijn de meest voorkomende werkplekklachten
• Verhoog je welzijn door enkele eenvoudige ergonomische aanpassingen
• Gebruik bijvoorbeeld een monitorbeugel om jouw beeldscherm op ooghoogte te brengen

Hoe is het gesteld met jouw gezondheid op het werk?

Als je fulltime kantoorwerk doet, zit je waarschijnlijk zo'n 1.700 uur per jaar achter het bureau. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je last hebt van rug- en nekpijn. Volgens een recent gezondheidsrapport van de Duitse zorgverzekeraar DAK, zijn spier- en skeletproblemen verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de opgenomen ziektedagen (in Duitsland). En dat aantal stijgt ieder jaar. Volgens de studie worden de meeste klachten veroorzaakt door een verkeerde zithouding.

Een van de meest cruciale aanpassingen die je kan doen om dergelijke problemen te verhelpen, is het ergonomisch inrichten van je bureauwerkplek. Denk daarbij aan het gebruik van een in de hoogte verstelbaar bureau, een degelijke ergonomische bureaustoel en kleinere hulpmiddelen die je op en rond het bureau installeert. DURABLE, expert op het gebied van werkplekinrichting, zet je op goede weg met een checklist voor de perfecte werkplek.


1. Werk onder lichtomstandigheden die je op jouw wensen kan afstemmen

Vanuit evolutionair oogpunt is daglicht natuurlijk het meest geschikt om je welzijn te maximaliseren [Studie van het Centrum voor Slaapgeneeskunde Charité Berlin]. Maar hoe zit het met fulltime kantoormedewerkers die vanwege hun baan gewoon niet genoeg buiten komen? Voor al deze mensen en ook voor degenen die goed werklicht op prijs stellen, zijn daglichtlampen de perfecte keuze. De ideale oplossing is een lamp die individueel kan worden aangepast qua lichtintensiteit en lichtkleur. Moderne LED-lampen met de nodige elektronica bieden deze mogelijkheid.

2. Ook ventilatie en kamertemperatuur hebben invloed op je welzijn

Kantoren moeten regelmatig worden verlucht. Het mag niet te warm, te koud of te droog zijn. Warme, zuurstofloze lucht maakt je moe en vermindert je productiviteit. De ideale kamertemperatuur ligt tussen 17 en 20°C.

3. Voer je werk zo stil mogelijk uit

Het ideale geluidsniveau op kantoor ligt tussen 55 en 70 decibel. Door het lawaai van (telefoon)gesprekken, computers, printers en airconditioning wordt deze norm vaak overschreden. Storende geluiden verstoren je concentratie, wat leidt tot lagere prestaties. Aangezien de kantoorindeling meestal vooraf bepaald is door de architect, kan geluidsoverlast enkel worden opgelost door het aanbrengen van goede akoestische materialen. Denk bijvoorbeeld aan akoestische wanden of geluidsabsorberende materialen voor vloeren en plafonds. Ook meubilair en planten kunnen de akoestiek in een ruimte verbeteren.

Controleer en verbeter de efficiëntie van je werkplek

Er bestaan uiteraard wettelijke normen en voorschriften voor werkplekken. Voor kantoren omvat de ideale werkplek een stabiel bureau, een verstelbare bureaustoel en kwalitatieve gebruiksvoorwerpen zoals computer, muis, toetsenbord, printer en beeldscherm.

Enkele aspecten van ergonomische werkplekuitrusting:

 • De computer moet geruisloos werken.
 • Kies de voor jou geschikte ergonomische muis, afhankelijk van het type klacht in de onderarm, pols, vingers of nek.
 • Moderne, ergonomische toetsenborden zijn voorzien van split- en domed lay-outs. De ideale positie van het toetsenbord moet ervoor zorgen dat de onderarmen in een rechte hoek ten opzichte van de bovenarmen staan en op het bureau liggen, zodat de polsen worden ontlast. Aanvullende toetsenbord- en muisaccessoires voor het creëren van een ergonomische werkplek zijn onder meer polssteunen en ergonomische muismatten.
 • Een belangrijk onderdeel van een ergonomische werkplek is het beeldscherm. Zowel de hoogte als de leeshoek moeten gemakkelijk aan de persoon kunnen worden aangepast. Het is belangrijk dat de gebruiker zowel de bovenkant als de onderkant van het scherm tegelijkertijd kan zien. De ideale oplossing bestaat uit monitorhouders met flexibele armen, die aan het tafelblad kunnen worden bevestigd. Een monitorbeugel is instelbaar volgens persoonlijke wensen (ideale kijkafstand, ooghoogte,...) en bespaart heel wat ruimte op het bureau. Idealiter gebruik je een beeldscherm tussen 24″ (voor tekstwerk) en 27″ (voor grafisch ontwerpers). DURABLE biedt monitorbeugels van 100% recyclebare materialen (zoals aluminium) en staan garant voor een extreem lange levensduur.
Nu is het jouw beurt: Controleer je werkplek. Voldoet jouw werkplek niet helemaal aan bovenstaande tips? Dan is het tijd om te investeren in een meer ergonomische werkplek, want je spendeert tenslotte zo'n 70 dagen per jaar aan je bureau!


Positioneer jouw beeldscherm

De monitorbeugels van DURABLE zijn flexibel instelbaar. Zowel de leeshoek, de hoogte en de afstand zijn aanpasbaar aan de behoeften van de gebruiker. Enkel op deze manier worden de rug, de nek en de ogen zo min mogelijk belast.

Werk je met één beedscherm, met 2 beeldschermen of een combinatie van computerscherm en tablet? In het assortiment van DURABLE is er keuze uit de PRO, SELECT en SELECT PLUS modellen met verschillende oplossingen voor al deze toepassingen. Hieronder ontdek je enkele voorbeelden.

Monitorbeugel PRO voor 2 schermen, bureaubevestiging met klem
Art.nr.: 5085
Monitorbeugel PRO voor 2 schermen, bureaubevestiging met klem
Monitorbeugel voor 2 schermen. Met bureauklem. De schermpositie is instelbaar in de hoogte, draaibaar en kantelbaar.
Monitorbeugel SELECT PLUS voor 1 scherm, bureaubevestiging met klem &
doorvoer
Art.nr.: 5096
Monitorbeugel SELECT PLUS voor 1 scherm, bureaubevestiging met klem & doorvoer
Flexibele monitorarm voor individuele aanpassing van hoogte, neiging en oriëntatie van het scherm.
Monitorbeugel PRO voor 1 scherm en 1 tablet, bureaubevestiging met klem
Art.nr.: 5087
Monitorbeugel PRO voor 1 scherm en 1 tablet, bureaubevestiging met klem
Monitorbeugel voor 1 beeldscherm en 1 tablet. Met bureauklem.

Plaats ook laptops en tablets op ooghoogte

Werk je aan de keukentafel, in een coworking space, op school of ergens onderweg, dan maak je meestal gebruik van een laptop of tablet. De realiteit is jammer genoeg vaak zo dat de werktafel te laag is en je een gebogen houding moet aannemen. Als gevolg laten vervelende rug- en nekklachten niet lang op zich wachten. 


Met draagbare laptop- en tablethouders biedt DURABLE een effectieve oplossing voor dit probleem. Dankzij deze tools kan je je scherm overal op de perfecte ooghoogte plaatsen.

Laptop standaard RISE
Art.nr.: 5050
Laptop standaard RISE
Standaard voor laptops en tablets van 10 tot 17 inch. De hoogte en leeshoek zijn traploos verstelbaar.
Laptop standaard FOLD
Art.nr.: 5051
Laptop standaard FOLD
Compacte tafelstandaard voor laptops en tablets tot 15 inch. Ruimtebesparend, inklapbaar en verstelbare hoogte in 6 stappen.
Tablethouder RISE
Art.nr.: 8940
Tablethouder RISE
Universeel verstelbare standaard voor tablets en smartphones tot 13″. Met traploze hoogte- en leeshoekinstelling.

Ergonomische tips voor het dagelijks leven

Extra tips om ergonomie in het dagelijkse leven te integreren

Ergonomie beperkt zich niet alleen tot werkplekken. Het moet worden gezien als een levensfilosofie. Een goede gezondheid vraagt namelijk om een actieve en proactieve houding doorheen de hele dag. We helpen je graag met deze ergonomische tips:

 • Neem de trap in plaats van de lift
 • Gebruik elke gelegenheid om op te staan en een paar stappen te zetten, bijvoorbeeld door de printer op een andere tafel te plaatsen en persoonlijk met collega's te gaan praten in plaats van ze te bellen
 • Stretch af en toe - op internet vind je veel rug- en nekoefeningen
 • Beweeg met je voeten terwijl je aan het bureau zit
 • Maak een korte wandeling tijdens je lunchpauze om je zuurstofgehalte op te krikken
 • Verlucht je kantoor regelmatig
 • Parkeer je auto zo ver mogelijk van de ingang of - nog beter - fiets of loop naar je werk als dat haalbaar is

Wat kan je doen om je welzijn op kantoor te verbeteren?

Denk goed na over jouw werkomgeving. Wat heb je momenteel beschikbaar en wat kan je veranderen? Zoek het perfecte licht, berg documenten op in een ladebox  en schik alles wat je regelmatig gebruikt op een plaats binnen handbereik. Lees zeker even onze trendpapers. Die staan boordevol tips en weetjes om je werkplek te optimaliseren en je levenskwaliteit te verbeteren. 
The office comeback: Ergonomics entices employees to return
The office comeback: Ergonomics entices employees to return
Trendpaper
Working in small spaces
Working in small spaces
With the advance of the home office, many employees are faced with the challenge of having to organise themselves in a small(st) space. In the trend paper "Working in the smallest of spaces", DURABLE looks at current circumstances and requirements for the workplace@home and presents ideas for solutions - from creative to technological.
Trendpaper

§ De wet op ergonomie

De wetgever heeft bepaald hoe en welke maatregelen er moeten worden uitgevoerd, gewaarborgd en verbeterd inzake de veiligheid en gezondheid op de werkvloer.

Codex welzijn op het werk / Arbowetgeving:

Basisverplichtingen die voor alle arbeidsplaatsen gelden: je moet een risicoanalyse uitvoeren en specifieke maatregelen treffen om de minimale veiligheid en gezondheid van elke arbeidsplaats te garanderen. Deze maatregelen moet je voorleggen aan het comité voor preventie en bescherming op het werk en vervolgens informeer je alle werknemers over de maatregelen. Bij de inrichting moet je rekening houden met alle werknemers, ook deze met een beperking. Lees ook de overige verplichtingen.

DIN EN ISO 10075: Deze norm is internationaal van toepassing en geeft in detail de ergonomische beginselen weer met betrekking tot mentale werkbelasting en stress.

DIN EN ISO 9241: Deze norm staat bekend als de "mens-computerinteractie"-norm. Hij omvat de ergonomische eisen voor kantoorwerk met beeldschermen.

Heb je specifieke vragen over ergonomie, neem dan contact op met een arboprofessional, een veiligheidsadviseur of een gecertificeerde ergonomieconsulent.