DURABee
Wie zorgt er voor de bijen?

Waarom "DURA Bees"?

Wat doen bijen in de winter?
De bijen overwinteren in een wintertros
Zodra ze de koude wintermaanden voelen aankomen en de bronnen van zomernectar niet langer beschikbaar zijn, moeten bijen overschakelen op een geheel nieuwe overlevingsstrategie. In plaats van regelmatig hun nest te verlaten om met nectar terug te komen, moeten ze elkaar warm houden. Als het buiten koud is, kruipen bijen samen om warm te blijven. Ze vormen een 'wintertros'.
Net als in de zomer functioneren de bijen als een team. Zodra de buitenste bijen het te koud krijgen, wisselen ze van plaats met de bijen die zich in het centrum van de tros hebben opgewarmd. Alleen de bijenkoningin blijft de hele tijd in het centrum van de tros, waar zij altijd warm wordt gehouden. In de winter blijven de bijen maandenlang in hun bijenkorf..
Knuffelen en rillen om te overleven
Samenklitten is niet hun enige strategie in de winter. Als de temperatuur onder de 10°C zakt, beginnen de bijen te rillen om de bijenkorf warm te houden. Hun vermogen om endothermisch warmte te produceren voorkomt dat bijen in torpor raken of verhongeren, zelfs wanneer de temperatuur onder -10°C zakt. Ze kunnen de korf echter maar één dag warm houden door te rillen. Daarna daalt de temperatuur weer en een paar dagen later beginnen ze opnieuw met het opwarmingsproces.

Wat gebeurt er als de temperatuur weer stijgt?

De bijen stijgen weer op
Na de eerste vlucht van een kolonie gaan de werkbijen weer op pad om stuifmeel te zoeken voor het jonge broedsel. We kijken er nu al naar uit om het werk van de DURA BEEs te volgen totdat we de eerste pot honing in onze handen kunnen houden.

Boeiende feiten over honingbijen
1. Hoe lang leven honingbijen?
Tijdens de zomermaanden zijn de werkbijen van een kolonie de klok rond in de weer. Ze zoeken naar voedselbronnen om de larven te voeden, verzamelen nectar, bouwen honingraten, en nog veel meer! Door hun veeleisende werk leven honingbijen gemiddeld maar 35 dagen. Koninginnenbijen daarentegen leven gemiddeld bijna vijf jaar.
2. Wat eten bijen in de winter?
De honing die bijen produceren, wordt opgeslagen als voorraad voor de winter. Wanneer wij mensen in de herfst honing eten, beroven we de bijen van hun winterrantsoen. Om dit te compenseren, voeden imkers de bijen met suikerwater dat ze fermenteren en opslaan als voedsel voor de winter.
3. Wat doe je als een zwerm bijen de korf verlaat?
Het Duitse burgerlijk wetboek regelt niet alleen het menselijk gedrag, het bepaalt ook wat u moet doen als uw eigen bijen de korf verlaten. Als ze de bijenkorf verlaten en u volgt de zwermbijen niet onmiddellijk, verliest u het eigendom van de bijen. Als u de zwerm wel volgt, mag u eigendom van derden betreden en mag u in noodgevallen zelfs de onbewoonde kast van iemand anders openen.
4. Hoeveel soorten honingbijen zijn er?
Honingbijen bevolken de aarde al 40 miljoen jaar. Er zijn negen verschillende soorten honingbijen in de wereld. De soort Apis mellifera is inheems in Europa en Afrika. In Duitsland zijn er drie ondersoorten van de Apis mellifera: de Europese donkere bij, de Carniolaanse honingbij en de Buckfastbij. Voor iemand die geen kenner is, is het moeilijk ze te onderscheiden.
5. Bijen zijn niet zwart en geel
Als je je een bij voorstelt, zien de meeste mensen waarschijnlijk zwarte en gele strepen. Verrassend genoeg zijn hun strepen eigenlijk bruin en niet zwart! Zwarte en gele strepen zijn het onderscheidende kenmerk van wespen.
6. Wanneer steken bijen?
Alleen vrouwelijke bijen kunnen steken, want mannelijke bijen bezitten geen angel. In tegenstelling tot wespen, die meerdere malen na elkaar kunnen steken, steken bijen alleen wanneer zij denken dat hun kolonie wordt bedreigd. Als ze hun angel hebben gebruikt, scheuren bijen een deel van hun achterlijf af in een poging de angel te verwijderen, waarna ze sterven.
7. Hoeveel ogen hebben bijen?
In tegenstelling tot de mens hebben bijen meer dan slechts twee ogen. De twee grote facetogen (samengestelde ogen) die waarnemers het eerst zien, zijn niet in staat onderscheid te maken tussen licht en donker. Om dat wel te kunnen, hebben bijen een extra type oog. Deze drie ogen, die "ocelli" worden genoemd, kunnen niet bewegen en bevinden zich in het midden van de kop van een bij.
8. De bijenkoningin bepaalt het geslacht van de andere bijen
De koningin beslist of een werkbij (vrouwtje) of een dar (mannetje) uit het ei komt. Vrouwtjes ontstaan als het eitje bevrucht is, terwijl mannetjes ontstaan uit onbevruchte eitjes (parthenogenese). De koningin selecteert de te bevruchten eitjes.
9. Hoe snel kunnen bijen vliegen?
De maximumsnelheid van een honingbij is iets minder dan 24 km/u.
10. Bijen zien kleur anders dan mensen
Wanneer bijen over grote weiden vol bloemen met verschillende kleuren vliegen, hebben ze de neiging een lijntje te trekken naar de blauwe en gele bloemen. Bijen kunnen ultraviolet licht zien, en daarom zien ze geen rood.
11. Hoeveel werk kost het om een kilo honing te produceren?
350-400 bijen moeten hun hele leven werken om een kilo honing te produceren. Een enkele bij produceert ongeveer drie gram honing tijdens zijn leven.
12. Hoeveel bijenwas produceert een bijenkolonie?
In tegenstelling tot de overvloed aan honing die een bijenkolonie in een jaar produceert, maakt zij slechts genoeg was voor ongeveer zes waxinelichtjes. De was wordt gemaakt in speciale klieren in de buikholte van de werkbij.
13. Bijen kunnen drugs en explosieven opsporen
Met systematische training kunnen bijen worden geconditioneerd om op bepaalde geuren te reageren. Ze kunnen doeltreffend worden ingezet voor het opsporen van drugs en explosieven. Deze methode wordt al gebruikt in de Verenigde Staten. In feite zijn bijen er zelfs beter in dan de gemiddelde speurhond.
14. Koninginnebijen hebben maar één paringsvlucht
Een bijenkoningin verlaat de korf maar één keer in haar leven om te paren. Ze paart met meerdere darren. De paringsvlucht levert een levenslange voorraad sperma op om haar eitjes te bevruchten.