Menu

Heb jij je thuiskantoor al ingericht?

Home Office gids: uitrusting en nuttige tips

 

 • De vraag en aanbod naar apparatuur voor het thuiskantoor is in volle opmars
 • Het coronavirus en de daarmee gepaard gaande telewerkmaatregelen versnellen deze trend
 • Welke middelen kunnen u helpen om efficiënt van thuis uit te werken?

Het opzetten van een thuiskantoor - de apparatuur is de sleutel

Thuiskantoren zijn er in veel verschillende vormen en maten - van een klein hoekje tot een hele aparte ruimte voor het werk. U kunt zelfs werken met behulp van uw keuken- of woonkamertafel, hoewel het beter is om uw werk- en recreatieruimtes duidelijk van elkaar te scheiden. Het is dus zinvol om een speciale werkruimte te hebben, die zo mogelijk aan de ergonomische eisen voldoet.

 • Technologie: Natuurlijk kunt u niet op afstand werken zonder telefoon en internettoegang. Verschillende communicatie- en projectmanagementtools zijn ook nuttig.
 • Omgevingsfactoren: Licht, temperatuur en geluidsniveau zijn ook belangrijke factoren als het gaat om productief werken. Met name de lichtomstandigheden voldoen niet aan de minimumeisen. Daarom kan een goede bureaulamp helpen bij de bescherming van het gezichtsvermogen en het welzijn. 
 • Bureau: (Multi-)functionele producten zijn vooral gewild voor kleine werkruimtes. Het volgen van het clean desk principe is ook een goede manier om mentale helderheid te behouden. Slimme producten kunnen daarbij helpen:

LadeboxenVeel opbergruimte, gelabelde lades en een modern design: VARICOLOR® ladeboxen zijn praktische opbergoplossingen en designobjecten in één, waardoor ze ideaal zijn voor thuiskantoren.

Schrijfonderleggers: Zelfs als u het grootste deel van uw werk op een PC of laptop doet, zijn schrijfonderleggers nog steeds belangrijke bureau-accessoires, bijvoorbeeld voor uw toetsenbord, notities, of gewoon om te schrijven en te krabbelen.

 

Tablethouders & MonitorbeugelsHet gebruik van meerdere apparaten met meerdere schermen verhoogt de productiviteit enorm. Monitorbeugels kunnen praktisch voor verschillende doeleinden worden gebruikt en bieden naast het werken ook ondersteuning bij het surfen op het web, bij het gamen of bij het koken.

Kabelmanagement: Georganiseerd kabelbeheer op uw bureau draagt bij aan het schoonhouden van uw bureau, waardoor het risico op ongelukken door struikelen e.d. tot een minimum wordt beperkt.

Zorg in uw thuiskantoor ook voor goed werklicht!

Als we veel tijd binnenshuis doorbrengen ontbreekt de impuls van natuurlijk licht en geraakt ons dag-nachtritme in de war. 

Biodynamische verlichting kan dit probleem verhelpen. Ondersteun uw werkdag met een bureaulamp die het natuurlijk verloop van daglicht nabootst en zorg daarmee voor een hogere productiviteit en welzijn. 
 
Onze Luctra lampen kunnen individueel bediend worden aan het touch paneel of via een handige app. Deze app berekent dan automatisch uw persoonlijke lichtcurve en de lamp zal automatisch veranderen van lichtkleur en intensiteit gedurende de dag.

Meer info vindt u hier (download de catalogus). Contacteer ons vrijblijvend voor een persoonlijke offerte.

Voordelen van thuiswerken:

 • Geen woon-werkverkeer
 • Betere concentratie dan in (open) kantoren
 • Flexibeler evenwicht tussen werk en privéleven

Nadelen van thuis werken:

 • Geen duidelijke scheiding tussen werk en vrije tijd
 • Mogelijke afleiding door familieleden
 • Gebrek aan directe coördinatie met collega's

Home office guide

Wat is de beste manier om de dag te beginnen?

Ochtendroutine: Begin elke werkdag op ongeveer dezelfde tijd (ongeveer 15 minuten). Dat helpt u om een ritme te behouden en uw team kan aan uw beschikbaarheid wennen. 

Hoe blijf je gefocust als je vanuit thuis werkt?

Frisse lucht en voldoende beweging: Haal wat frisse lucht voordat je aan het werk gaat. Een blokje om, of een snelle fietstocht zijn allemaal goede manieren om te beginnen en helpen u zich de hele dag te concentreren.

Heb je recht op een lunchpauze als je thuis werkt?

Lunchpauze: Natuurlijk weten we allemaal dat we een lunchpauze moeten nemen. Echter, de enorme hoeveelheid stress zorgt er vaak voor dat we dit vergeten. Je moet bewust de tijd nemen voor een pauze en dit proberen te doen op je gebruikelijke tijd als je op kantoor werkt. Het is belangrijk dat u voor uw pauze naar een andere kamer verhuist en uw telefoon niet meeneemt. Laat je team weten dat je een pauze hebt en niet beschikbaar bent voor de duur van de pauze. Je kan je gesprekken ook doorschakelen naar een collega die geen pauze heeft. Lunchpauzes zijn ook een goed moment om even uit te rusten.

Hoe kan je voldoende bewegen als je thuis werkt?

Sta op en beweeg vaak: Zelfs al ben je aan het werken, is het belangrijk om regelmatig op te staan en te bewegen. Richt je op ongeveer 5 minuten per uur. U zou telefoongesprekken kunnen behandelen als een gelegenheid om rond te lopen in uw appartement. Vergeet niet om gehydrateerd te blijven; pak regelmatig een warm of koud drankje uit de keuken.

Hoe zet je een ergonomische werkplek op?

Een thuiskantoor is meer dan alleen een laptop: Idealiter neemt u een monitor mee van kantoor en zet u deze thuis op. Dat vermindert niet alleen de belasting van uw nek en rug, maar laat u ook efficiënter werken.

Waar is de beste plaats om uw thuiskantoor in te richten?

Zoek een comfortabele plek: Ergonomische stoelen zijn ideaal, maar weinigen van ons hebben thuis bureaustoelen. Gebruik een stoel met een rugleuning en probeer altijd rechtop en comfortabel aan tafel te zitten. Werk niet vanuit bed. Het eerste half uur lijkt het misschien heel comfortabel, maar op de lange termijn zal het uw rug overbelasten en uw motivatie doen afnemen.

Hoe blijf je in contact met je collega's?

Los problemen op via de telefoon: Er zijn een aantal zaken die u normaal gesproken persoonlijk met uw collega's of medewerkers bespreekt. Schrijf er geen e-mails over, bel de persoon of organiseer een videoconferentie. Dat maakt het makkelijker om misverstanden te voorkomen en helpt het vitale persoonlijke contact tussen collega's te behouden.  

Hoe ga ik uit 'werkmodus' na het werk?

Ontwikkel een avondroutine: Velen hebben problemen om aan het eind van de dag uit de 'werkmodus' te komen als ze vanuit thuis werken. Het ontwikkelen van een avondroutine kan dit helpen oplossen. Het is belangrijk om een tijdstip in te stellen waarop je het werk wil afmaken. Schakel uw computer uit en sluit de deur naar uw kantoor, als u die heeft. Na het werk is het weer een goed moment om wat frisse lucht te krijgen. U kunt zich ontspannen op uw balkon of een wandeling maken. Sporten kan u ook helpen uw hoofd leeg te maken en uw stress te verminderen.

Hoe kunt u effectief vanuit thuis werken als uw familie er is?

Stel regels op: De meeste mensen zijn niet alleen thuis tijdens hun werkuren. Het helpt dan ook om met je gezin of de mensen met wie je samenwoont een aantal regels af te spreken, zodat je ongestoord kunt werken. Een gesloten deur kan bijvoorbeeld betekenen 'niet storen'.

Hoe kan je voldoen aan de privacy van gegevens als je thuis werkt?

De regels voor gegevensbescherming gelden nog steeds als je thuis werkt: Uiteraard gelden voor jou dezelfde wetten op het gebied van data privacy als voor het werken thuis en op kantoor. Laat thuis geen documenten openlijk rondslingeren en sluit je computer af als je jouw werkplek verlaat. Je mag geen vertrouwelijke gesprekken voeren in het bijzijn van uw familie of de mensen met wie u samenwoont.

Wat is de beste manier om thuis te werken?

Zoek je eigen weg: Sommige mensen vinden het belangrijk om zich elke ochtend klaar te maken alsof ze naar het werk gaan, zodat ze het gevoel hebben dat ze naar het werk gaan in plaats van thuis te zitten. Anderen geven de voorkeur aan een comfortabele outfit. Sommigen vinden het makkelijker om afleiding te negeren dan anderen. Je zou met je collega's kunnen praten om te leren hoe ze met de situatie omgaan. Maar iedereen moet zijn eigen weg vinden; een situatie waar hij zich het meest prettig bij voelt. Stel jezelf de regels op die je denkt nodig te hebben en probeer je eraan te houden. Als je de persoonlijke communicatie met je collega's mist, organiseer dan een koffiepauzevideogesprek, om met hen te praten over verschillende dingen, net zoals je dat op het werk zou doen.

         

Ontdek onze handige hulpmiddelen voor uw thuiskantoor